Sider og mat

Sider og vafler

SIDER OG MAT

Hvordan matcher man norsk sider med mat?

Vinmonopolet har laget en fin oversikt som er verdt å se på når du skal velge riktig sider til mat:

Siderreglene

Tørr og fruktig sider: Tørr sider med fruktighet preget av ferske, modne epler, urter og blomster er svært anvendelig som aperitiff og til de fleste matretter.
Sider med sødme til søt mat og sterk mat. Litt sødme i sideren gir et kjølende avbrekk til sterk mat.
Til søte desserter og kaker passer en sider med sødme.
Tørr, kompleks sider til mat med lagringspreg: Komplekse sidere minner ofte ikke så mye om ferske epler, men har aromaer fra gjær og bakterier. De passer til lagret mat, som ost og skinke.
Syrlig sider til feit eller tung mat: Syrlig sider kan passe til feite og kraftige retter. Eller helt motsatt – til å understreke det friske i matretten.
Smaksatt sider: Noen siderprodusenter tilsetter aroma som humle, frukt, malt, røyk eller krydder. Tenk liknende aromaer eller spennende kontrast når du kobler slik sider til mat.

Spekemat er et opplagt valg til sider. I Nord-Spania er det skinker og pølser på hvert et gatehjørne. Velg en fruktig sider fra Hardanger hvis du drar frem spekematen.

Som aperitif kan du bruke sider på sammen måte som prosecco, cava, champagne eller annen boblevin.

Desserter kan matches med sider som har litt sødme. Serverer du epledessert vet du at sider vil passe. Ikke gå for noe som er for tørt, men velg heller noe med en del sødme og masse fruktighet.

Sjømat passer godt til sider. Jeg brukte selv sider i noen av rettene jeg serverte nedenfor og det var stor suksess. Når du damper blåskjell: Dropp hvitvinen og bruk heller en tørr sider. Lager du en svinerett med epler, bruk sider i sausen. Ja, jeg bruker faktisk sider når jeg lager juleribba, jeg. Litt god og lett søt sider i stekebrettet setter så god smak på kraften.

Serverer du rå fisk som sashimi eller sushi kan du også bruke sider. Velg gjerne en sider som er litt mer moden. Se etter sider laget av Summerred-epler.

Til kokt eller bakt fisk med smørsaus kan du godt ha en sider med en del friskhet og syre. (se etter sider laget med Gravenstein-epler)

Sider laget på Aroma-epler går til det meste.

I Frankrike drikker man tørr eplesider (gjerne fatlagret) til de tradisjonelle pannekakene laget av bokhvete fylt med ost og skinke og gjerne et egg på toppen. Galettes som de heter, er skikkelig bra sidermat, så tenk pannekaker når du vil ha en opplagt kombinasjon. Søte som salte. Men velger du søte pannekaker kan du med hell velge en søtere sider.