Foto: Balholm-Ciderhuset
Foto: Balholm-Ciderhuset

FAKTA OM NORSK SIDER

  • Norsk sider produseres kun av ren eplemost som gjæres enten naturlig eller ved å tilsette gjær
  • I dag finnes det nærmere 50 sider produsenter i Norge hvorav nesten halvparten holder til i Hardanger, men det finnes også siderprodusenter i Telemark,  Ryfylke/Rogaland, Sogn, Nordfjord, Sunnmøre/Møre og Romsdal, Østlandet/Oslo og i Trøndelag.
  • De allerfleste selger direkte gjennom gårdssalget og via Vinmonopolet. I dag er det 135 norske sidere på Vinmonopolet.
  • I 2011 ble det solgt via Vinmonopolet 22 500 liter norsk sider til en verdi av 3,9 millioner. I 2021 ble det solgt 286 000 liter til en verdi av 64 millioner. Totalt ble det solgt norsk sider for over 100 millioner i 2021 når en inkludere gårdsutsalgene, Horeca og dagligvaren.
  • Det finnes en egen kvalitetsstandard i den beskytta betegnelsen "Sider frå Hardanger" som kom i 2009
  • De finnes egen siderprodusentlag i alle de større siderdistrikene i Norge.
  • Næringsorganisasjonen HANEN representerer og organiserer sidernæringa i Norge.

NORSK SIDER I MEDIA

Sider-VM informasjon