Foto: Balholm-Ciderhuset
Foto: Balholm-Ciderhuset

FAKTA OM NORSK SIDER

  • Norsk sider produseres kun av ren eplemost som gjæres enten naturlig eller ved å tilsette gjær
  • I dag finnes det nærmere 50 sider produsenter i Norge hvorav nesten halvparten holder til i Hardanger, men det finnes også siderprodusenter i Telemark,  Ryfylke/Rogaland, Sogn, Nordfjord, Sunnmøre/Møre og Romsdal, Østlandet/Oslo og i Trøndelag.
  • De allerfleste selger direkte gjennom gårdssalget og via Vinmonopolet. I dag er det 135 norske sidere på Vinmonopolet.
  • Veksten på Vinmonopolet fra 2019 til 2022 er på hele 75 % fra 160 355 til 279 304 liter. Verdien av salget på Vinmonopolet i 2022 var på 65 millioner og den  totale salgsverdien av norsk sider passerte i 2022 hele 115 millioner.
  • Det finnes en egen kvalitetsstandard i den beskytta betegnelsen "Sider frå Hardanger" som kom i 2009
  • De finnes egen siderprodusentlag i alle de større siderdistrikene i Norge.
  • Næringsorganisasjonen HANEN representerer og organiserer sidernæringa i Norge.

NORSK SIDER I MEDIA

Sider-VM informasjon