Hanen_NorskSider_0321_50407

Om Sider

De norske siderne som presenteres på dette nettstedet er ekte sider som er basert på kun gjæret eplemost av norske epler. Dette er langt fra de produktene som mange kjenner fra dagligvarebutikkene og som ofte består av i hovedsak vann, litt gjæret eplejuice og mye sukker.

Ekte norsk sider er i dag et kvalitetsprodukt med nærmere 50 gårdsprodusenter over hele Sør- Norge. I Hardanger ble det i 2009 etablert en egen kvalitetsstandard i den geografisk beskyttede betegnelsen ”SiderfråHardanger”  Den definerer hva som kreves for at en produsent i Hardanger skal kunne kalle sideren sin ”Sider frå Hardanger”. Dette arbeidet har også vært til inspirasjon for siderprodusenter i andre regioner.

Det meste av den norske sideren selges direkte fra gård eller gjennom Vinmonopolet, men flere og flere får også solgt produktene sine på restauranter og hoteller. Noen har også begynt å selge sider med lavere alkoholstyrke i dagligvarebutikker.

Så husk å se etter ekte norsk sider fra fruktgårder fra hele Sør-Norge!

 

Norsk siderhistorie

Sider og ikke minst fruktvin har en 200 år gammel ganske ukjent historie i Norge. To som kan mye om dette er Kasper Wrem Anderson og Bernt Bucher Johannessen. Vi har fått dem til å skrive ned litt historie du kan lese her, fordelt på "Nyere" siderhistorie og Eldre siderhistorie.