white stamp

DEN NORSKE SIDERRUTA - Vestlandet

Norge og i særdeleshet Vestlandet med Hardanger i spissen har de siste 10 årene fått veldig mange spennende

siderprodusenter. Fra Rogaland og Ryfylke i sør via Hardanger og Sogn helt til Møre og Romsdal finner du nå
innbydende eplegårder med siderproduksjon.

De fleste selger sine produkter på Vinmonopolet, men alle selger fra gårdsbutikkene sine. I gårdsbutikkene kan du kjøpe både
eplemost og sider, men også kunne nyte smaken av de rene produktene gjennom forskjellinge smakinger gården tilbyr. Flere
tilbyr også vandringer i frukthagen og oppleveleser av mat og sider i kombinasjon.

Det er helt klart mulig å reise hele siderruta langs hele Vestlandet, men ønsker en å holde seg til en eller to regioner er det
kanskje det enkleste. Vi har delt inn ruta i 4 regioner:

ROGALAND/RYFYLKE

I Rogaland finnes det en voksende fruktdyrking. Ikke minst i Ryfylke hvor også mye av siderproduksjonen skjer. Klimaet inne i fjorden egner seg godt til å dyrke frukt og historisk ble det laget fruktvin av den. Men i dag er det sider i ulike varianter som gjelder.

Fra Stavanger kan en reise til Randaberg og besøke Sandalen gård som produserer et stort mangfold av sidere. De har utsalg av mange unike sidere. En kjøretur på ca 1 time og 20 minutter tar deg til Hjelmeland og siderprodusenten i Ryfylke. Gjennom å kontakte selskapet Smaken av Ryfylke får du tilgang på både overnatting og deres restaurant på Hjelmeland. Restauranten er kjent for sitt kjøkken og for å ha lokale sidere på drikkekartet. Overnatting kan også bookes gjennom dem. Et annet sted å bo i området er Jelsa hotell eller Fossane gard.

Besøk siderprodusenter i Rogaland/Ryfylke:

Elementer_bilder2
Elementer_bilder5

HARDANGER

Hardanger har lange tradisjoner som frukt distrikt i Norge og er arnestedet for mye av moderne norsk sider. Fra etableringen av Hardanger Saft og Siderfabrikk på Aga og Alsåker på Utne for over 100 år siden til dagens kjente produsenter som Alde, Edel og mange, mange fler.  For mangfoldet er stort i Hardanger og produsentene holder til på begge sider av Sørfjorden, i Ulvik og Kvam/Øystese området.

Spennende steder å overnatte som svarer ut forventningene en har når en reiser på en siderrute kan være Utne hotell og Ullensvang hotell på hver sin side av Sørfjorden, Brakanes i Ulvik og Hardangerfjord hotell i Øystese.

Er en ute etter interessante steder å spise som holder seg med et godt tilbud av lokale sidere fra Hardanger vil vi anbefale Siderhuset Ola K på Nå, Buer restaurant , Aga brasseri i Odda og Gløyp i Kinsarvik

I Hardanger har du også mulighet til å reise på cidercruice med Fjordtours mellom de mange sidergårdene i Sørfjorden.  Det er også mulig å reise på fjordencruise med NORLED båten fra Norheimsund hver morgen i sesong.  Denne båten går innom Utne, Lofthus, Kinsarvik, Ulvik og Eidfjord. Det er også mulig å komme seg rundt rimelig med buss. Bruk EnTur-appen til å planlegge.

Spennende turmål er selvfølgelig Trolltunga opp fra Tyssedal og Dronningstien opp fra Kinsarvik og ned i Lofthus hvor en på vei ned mot fjorden har muligheten for å gå inn sidergårdene på Lofthus.

Besøk siderprodusenter i Hardanger:

SOGN

Sogn er et av de mest kjente historiske frukt og bær distrikt i Norge. Sogn har de siste årene fått flere og flere spennende siderprodusenter. En av nestorene blant norske produsenter finner en i vakre Balestrand der Balholm og deres Ciderhuset holder til.  De tilbyr meget anerkjente omvisninger, smakinger  og et flott serveringstilbud.

Følger en Sognefjorden innover finner en i Leikanger den historiske gården Henjatunet som tilbyr for grupper både omvisning og smaking av deres gårdssider.

To av de nyeste produsentene litt lengre inn i fjorden er Odelsgut på Fimreite og Ølmheim på Slinde, Begge tilbyr de sidersmaking, men til odelsgut kan du ta båt eller elsykkel fra  Sogndal sentrum.

Amble gard ved historiske Kaupanger produserer både sider som kan kjøpes i gårdsbutikken og leier ut flere feriehus og tilbyr camping ved fjorden.

Spennende steder å overnatte som svarer ut forventningene en har når en reiser på en siderrute kan være Dragsvik hotell ikke langt fra Balestrand og Fjærland fjordstove hotell inne i vakre Fjærland. Et annet spennende sted å overnatte  lenger inn er Eple Bed & Apple, som navnet sier kan du få både kan få overnatting og epler som de dyrker selv.

Helt innerst i Lustrafjorden Sogn finner en Skjolden sideri på Bolstad Neverdal fruktgard

Er en ute etter interessante steder å spise som holder seg med et godt tilbud av lokale sidere.

Sogn er full av flott natur og kulturopplevelser. En i verdensklasse er Urnes stavkirke.

Det å komme til Sogn med båt fra Bergen er en flott reise. Mer om dette tilbudet finner du på NORLED

Besøk siderprodusenter i Sogn (Nordfjord):

Elementer_bilder
Elementer_bilder med skarbø

MØRE OG ROMSDAL

Møre & Romsdal er den nordligste delen av siderruta på Vestlandet. Produsentene i dette fylket er alle ganske nylig etablert.  Inne i Storfjorden ved Stranda og Linge finner en Skarbø gard som er den som har holdt på lengst. De produserer både forskjellige typer sider og prisbelønte oster.  Lingebakken er en produsent av både frukt og sider litt lengre inn i de tradisjonsrike frukt og saft områdene Linge og Valldal.

De neste produsentene, Reina fruktgård og Skogheim gård under merkenavnet Fjordsider, ligger begge langs Fannefjorden, et lite stykke fra Molde.  Og enda lenger nord på garden Strupstad finner du Tingvoll sider.

Et fint sted å stoppe for å handle lokale produkter og spise en lett lunsj er Stolt mat på Sjøholt og ønsker du overnatting, finner du en på flotte Storfjord hotell og tradisjonsrike Nilsgardstunet.

 

Besøk siderprodusenter i Møre og Romsdal:

Elementer_2

Den norske siderruta er presentert av: