NORSK SIDERLITTERATUR
Det seneste årene har det kommet flere og flere bøker om utviklingen av norsk sider og de mange siderprodusentene som har etablerte seg rundt om i landet ikke minst på Vestlandet med Hardanger i spissen. Du kan kjøpe bøkene i bokhandelen eller du kan låne dem på biblioteket.
Boka høver for deg som vil verta ein del av sidernæringa, eller du ynskjer å få betre sider til husbruk, eller du vil vita meir om kva norsk sider er og korleis han vert laga. Dette er ikkje ei vitskapleg bok, men byggjer vel så mykje på røynsler og meiningar lokalt og internasjonalt. Forfattaren sine eigne meiningar vil av og til vera tydelege.
Sider - en sensorisk reise fra epletreet til matbordet Thor Oddvar Havn - 2023
Om Sider av Thomas Horne (2019)
I boken Om Sider lærer du om siderens historie, utbredelse og mangfoldige varianter. Her finner du alt du trenger å vite om hvordan du kan fremstille til egen sider, med en systematisk gjennomgang av utstyr, råvarer og den tekniske prosessen. Boken er tilgjengelig på bilioteket.
Sidereventyret av Eivind Haalien og Camilla Aasen og Bernt Bucher Johannessen (2022)
For første gang blir forteljinga om den kommersielle, norske siderproduksjonen samla i ei bok. Vi kjem tett på fruktbøndene, eldsjelene og gründerane som alle spelar ei viktig rolle i det norske sidereventyret. Lesarane får òg eit innblikk i dei forskjellige sidertypane, korleis siderproduksjon fungerer og tips til korleis ein serverer sider til mat.
Den store siderguiden av Thomas Digervold (2023)
I denne boka tek siderekspert Thomas Digervold deg med på eit djupdykk i det flytande gullet. Han har smakt seg gjennom kassevis med sprudlande eplevin for å hjelpe deg å finne dei beste polkjøpa frå norske fruktgardar. Du lærer også korleis du luktar og smakar, og får ein lettlesen snarveg til kjenneteikn på ulike eple, siderkategoriar og siderregionane frå aust til vest.
Hardangersider - en guide til verdens beste sider av Einar Simensrud, Merete Bø og Arne Hjeltnes (2023)
Denne boken er en sprudlende guide til sider fra Hardanger, hjertet av den norske siderproduksjonen. Siderens popularitet har økt enormt de siste årene, og i denne boken åpner et topplag av forfattere sidersmakenes verden for leseren. Det er en inspirerende guide både for dem som vil smake hjemme, og de mange som reiser på sidersmaking i vakre Hardanger.
Siderens reise inn i Hardanger av Kasper Wrem Anderson (2022)
Boken gir et fint overblikk over siderens historier og dens reise fra Asia via munkene, inn i Hardangerregionen i Norge. Historien til sideren er innrammet i syv trinn fra; Tian Shan, Mesopotamia, antikken, klostervesenet, England, koloni- og moderne tid - Hardanger.
Kjøp - Send epost til forfatteren på: hr.wrem@gmail.com
Siderhistorier – sett fra Hardanger av Kasper Wrem Anderson (2022)
Boken er en samling artikler fra den første siderspalten i en avis i Norge noensinne, samlet mellom to permer. I alt 26 artikler forteller om sideren i Hardanger og strekker seg over emner som historie, personligheter, aktuelle emner og sensorikk. De fleste av artiklene har vært publisert i lokalavisen Hardanger Folkeblad.
Kjøp - Send epost til forfatteren på: hr.wrem@gmail.com