Foto: Balholm-Ciderhuset
Photo: Balholm-Ciderhuset

FACTS ABOUT NORWEGIAN CIDER

  • Norwegian ciders are only produced from pure apple juice which is fermented either naturally or by adding yeast
  • Today there are almost 50 cider producers in Norway of which almost half are located in Hardanger, but there are also cider producers in Telemark, Ryfylke / Rogaland, Sogn, Nordfjord, Sunnmøre / Møre og Romsdal, Østlandet / Oslo and in Trøndelag.
  • The vast majority sell directly through farm sales and via Vinmonopolet. Today there are 135 Norwegian ciders at Vinmonopolet.
  • Veksten på Vinmonopolet fra 2019 til 2022 er på hele 75 % fra 160 355 til 279 304 liter. Verdien av salget på Vinmonopolet i 2022 var på 65 millioner og den  totale salgsverdien av norsk sider passerte i 2022 hele 115 millioner.
  • There is a separate quality standard in the protected designation "Cider from Hardanger" which came in 2009
  • There are separate cider producer teams in all the major cider districts in Norway.
  • Næringsorganisasjonen HANEN representerer og organiserer sidernæringa i Norge.

NORWEGIAN CIDER IN THE MEDIA

Sider WC information