Villeplets sider

flaskemal-3_0015_rennsjøen-Villeple-Villeplets-sider

Villeplets sider

Produsent: Villeplet
Fra: Møre og Romsdal
Passer til: Fårikål, gryter, spekemat
Utsalgssted: Gårdsutsalg
Epletyper: Blanding av epler fra gamle epletrær
Alkoholprosent: 4,5 %
Syre g/l:
Sukker g/l:
Grad av musserende:
Økologisk: Nei

Villeplets eplesider 2020 og 2021 er laget av epler fra Heim og Aure. Rause epletreeiere har gitt oss lov til å høste eplene, og vi har plukket, kvernet, presset, fermentert og tappet de på flaske, helt uten tilsetninger. Gjæringen har foregått med villgjær, som finnes naturlig på eplene. Sideren 2020 gjæret på ståltank fra oktober 2020 til sommeren 2021 og ble deretter oppbevart på bunnfallet fra gjæringen frem til høsten 2021. Da ble den flyttet til en ny tank for å fjerne mest mulig av bunnfallet før tapping på flaske den 27. August. Siden da har den blitt flaskemodnet i den gamle potetkjelleren på Vikan, nå omgjort til siderlager. Boblene sine har den fått ved andregangsgjæring på flaske, på samme måte som champagne og håndverks-øl. Når andregangsgjæring foregår på flaske blir det også naturlig bunnfall på flasken. Vi anbefaler derfor å la sideren stå oppreist i kjøleskap 1-2 dager før servering, og skjenke forsiktig når det nærmer seg slutten av flaska, hvis du ønsker å unngå grums i glasset.

Mange av trærne vi har plukket er gamle, flotte, vakre epletrær som er litt glemt der de står. På den tiden de ble plantet var det viktig å kunne oppbevare eplene langt utover vinteren, og man verdsatte også egenskaper som gjorde de egnet til matlaging. Disse eplene er mindre aromatiske og har ofte høyere syre enn dagens butikk-epler. Det gjør mosten velegnet som følge til mat, både som alkoholfri eplemost og som gjæret sider. Sideren er ikke tilsatt sukker og er helt tørr med høy syre. Spesielt godt passer den til norsk husmannskost med retter som fårikål, svinesteik, kjøttsuppe og ribbe, men eplesideren er anvendelig til mange typer mat. Den har samme bruksområde som en smaksrik hvitvin eller et mellomlyst øl. På grunn av at navnet sider dessverre ikke er noen beskyttet betegnelse, er det viktig for oss at du vet at Villeplets sider er helt uten sukker og tilsetninger. Det ligner altså ikke på den sideren mange kjenner som svensk boks-sider, men mer på musserende eller lyst øl med eplesmak.