Tingvoll Sider – med pasjon for gamle eplesorter

Tingvoll Sider, Silje Trude Elisabeth Henrichsen

TINGVOLL SIDER

På garden Strupstad kan du booke deg sidersmaking i eplehagen og nyte prisvinnende bobler med utsikt som hentet fra en Norges reklame. Silje Osnes er fruktbonden som odler på gamle, utdøende eplesorter fra hennes oldefars tid. Det gir Tingvoll Sider sin helt særegne smak.

- Jeg er glad i utfordringer og liker å sette i gang med nye prosjekter, sier Silje og viser fornøyd frem potter med gamle eplesorter podet på kvist. - Da jeg overtok gården som tippoldefar kjøpte på 1920-tallet, sto det igjen fem gamle epletrær. I løpet av det første året plantet jeg 250 nye som jeg etter hvert lagde jeg eplemost av sammen med naboen. Men så var jeg i Hardanger og fikk smake eplesider. Det var « kjøle godt».

Med pasjon for gamle eplesorter

Dermed våknet ideen om å satse på egen siderproduksjon. – Veien har blitt til mens en går. Jeg prøver og feiler, og spør meg til råds når det trengs. Drivkraften har vært å ta vare på utdøende eplesorter fra mine forfedres tid. Å odle på gamle trær, er en tålmodighetsprøve og det tar mange år før det gir resultat. Belønningen er frukt med en helt spesiell og særegen smak. Å kunne jobbe etter tradisjonelle håndverksprinsipper, er utrolig tilfredsstillende. Men jeg hadde aldri drømt om at det skulle bli så mye arbeid og så stort som det er i dag.

Imponerende innsats

En gigantisk gressplen har måttet vike plass til fruktdyrking. Fem trær har blitt til 2000 og for tre år siden sa hun opp lærerstillingen for å gjøre gründer og fruktbonde av seg på heltid. I dag produseres det til sammen 10 000 liter eplemost og sider med merkelapp Tingvoll Sider, fra de bratte bakkene på Strupstad. I tillegg bruker hun også epler som plukkes rundt om i bygda, som ellers ville falt ned og råtna. En innsats som allerede etter to år ga både sølv og bronse under Sider-VM i Bergen i 2022.

Mye praktisk arbeid

– Strategien er ikke å ha stort volum, men heller skape drikke av høy kvalitet, oppsummerer hun. - Jeg liker å eksperimentere med ulike gjærtyper og bruker gjerne frukt og bær fra nærområdet. Sure og litt beske, så kalte «gall epler», gir et spennende særpreg. Når jeg utvikler et nytt produkt, bruker jeg kun min egen smak. En sider skal gjerne være litt tørr.
Det er det som er den morsomste delen av å være siderbonde: Å skape nye produkter og følge prosessen fra poding til tapping på flaske. At jeg odler på oldefars frukttrær og er med på å redde utdøende sorter, bidrar til ekstra arbeidsglede. Sier gründeren som har som mål at verdens beste sider skal ha navnet Tingvoll Sider på etiketten.

Bli med på sidersmaking

Tingvoll Sider, Silje i lysthuset Trude Elisabeth Henrichsen

Vil du høre mer om epleeventyret på Strupstad og smake Tingvoll Sider i frukthagen? Silje holder sidersmaking på bestilling og gir deg et innblikk i prosessen fra råvare til tapping på flaske. Omvisningen tar rundt 1. 5 time og inneholder besøk i produksjonslokalet i siderkjelleren og en smak av de edle dråper under trærne i frukthagen. En helt unik opplevelse.

Fakta

Garden Strupstad og Tingvoll Sider ligger idyllisk til på indre Nordmøre med utsikt over
Trollheimen og Breifjorden. I gårdsutsalget kan du få kjøpt drikkevarene som lages på gården og kvalitets varer fra lokalprodusenter i nærområdet som Tingvoll Ull.

 

Les mer om Tingvoll Sider her.

Skrevet av Trude Henrichsen