Historien om Siderhuset Ola K

Bilde 4

Historien om Siderhuset Ola K

Den vakreste plassen for et måltid og et glass.

Kan man starte en Siderrestaurant lengst inne i en fjordarm i et nedlagt ekspedisjonsbygg fra 1912? Svaret er utelukkende JA. For med et gjennomtenkt konsept og en god historie er mye av grunnlaget for suksessen lagt. Ola K er igjen blitt et samlingsted for folk flest.

Den vakreste plassen for et måltid og et glass.

Langs Sørfjorden midt i Hardangers «Siderparadis» ligger Siderhuset Ola K, en lokal stjernerestaurant. Omkranset av fjord og fjell i vakre omgivelser og med en rikholdig meny er Ola K mer enn bare et spisested. Det er en historie om hvordan lokale ildsjeler har gått i bresjen for å skape et møtested som bringer folk sammen gjennom mat, drikke, natur og kultur. Det var hardingen Ola Knut Naa som i sin tid oppførte bygget i 1912. Han var kjøpmann og ønsket å danne en ramme rundt de mange roller en liten fjordbygd krever; varehandel, alkoholsalg, ekspedisjon av frukt og post. Det ble et naturlig møtested for bygdefolket. I mange år stod bygget tomt, men da oldebarnet til Ola K, Daniel Olasson Naa og samboer Charlotte Ramsøy flyttet hjem til bygden ønsket de å skape nytt liv i det hvitmalte trehuset ved fjorden. De fikk en lys ide. Men først måtte de ta noen grep.

En hyllest til sideren og Ola K

Siderhuset Ola K er en forlengelse av den suksessen siderprodusentene i regionen har hatt. Charlotte forteller: «Gjester som kom for å besøke våre fantastiske siderprodusenter hadde begrenset plass i området for å nyte et godt måltid tilknyttet disse besøkene. Slik kom ideen om en Restaurant på Nå. Daniel jobber som kjøpmann og jeg er kreftsykepleier så om prosjektet skulle være realistisk hadde vi behov for noen med kjennskap og erfaring i bransjen med på laget.» Gjennom kontakter fikk de med seg Odd Einar Tufteland og hans samboer Hildegunn Aga Jensen på prosjektet. Han med bakgrunn som kokk og eier av flere restauranter i Bergen som Cornelius sjømatrestaurant og 1877, og Hildegunn med røtter fra Aga. Begge hadde et godt kjennskap til regionen og bygda, og så potensiale for å kunne skape noe bra her. Siderhuset Ola K var født.

Omfattende renovering

Vinteren 2021 startet den omfattende renoveringen av bygget. «Vi la ned mye hardt arbeid i renoveringen, og sammen med fantastiske lokale håndverkere kunne vi allerede våren 2021 åpne dørene.», forteller Charlotte. Hildegunn og Charlotte stod for utforming og interiør i restaurantlokalene med fokus på å ta vare på det gamle med lun og koselig atmosfære. Denne prosessen gikk nesten av seg selv, og de to var inni hodene på hverandre og hadde den samme forståelsen for hvor de ville med tanke på farger og interiør. «En liten fun fact er bardisken i 1.etg, som er den gamle kjøpmannsdisken som stod i det gamle handelsbygget og er original fra 1912.» legger Charlotte til. Restauranten er autentisk, koselig og sjelfull. Her er det godt å være.

Siderhuset Ola K - en restaurant for alle.

«Gjestene er ofte de gastronomisk nysgjerrige», forteller Charlotte, som er daglig leder. «Vi får gode tilbakemeldinger fra både de norske og de utenlandske gjestene. De liker svært godt kvaliteten på maten og den norske sideren, interiøret i restauranten og servicen vi yter. Et måltid handler om mer enn mat. Det handler om roen som senker seg, det handler om de gode vennene og familien, det handler om å sette verden på pause. Det er dette vi ønsker å skape på Siderhuset Ola K. «

 

De har pusset opp alle etasjene i huset, og hver etasje har sin stil og sitt tema. I første etasje er det restaurant med den industrielle stilen, i andre etasje en nasjonalromantisk stil med hvit duk og privat stemning og på toppen finner man siderloftet med kurs- og konferansemuligheter. Det er også rom for mere «rustikke» arrangementer i tilhørende bygg ute ved fjordkanten.

Stamgjester har de også begynt å få. Det er to typer; de tilreisende stamgjestene som kommer noen få ganger i året og de lokale stamgjestene som kommer når de lager fyldige, lokale matretter som komlemiddager og lutefisk, eller temakvelder som italiensk kveld og thai kveld.  «Vi opplever at de lokale setter pris på oss, og mange er flinke til å besøke oss. I hovedsesongen som strekker seg fra mai-september har vi også mange tilreisende i regionen. Hardanger lokker med spektakulær natur med fjord og fjell som mange av våre gjester setter pris på», sier Charlotte.

Lokale smaker

Menyen hos Ola K er sesongbasert og skiftes jevnlig. Kjøkkensjefen og hans team er opptatt av lokale smaker, men henter også inspirasjon fra fjernt og nært og er heller ikke fremmed for å

se på tradisjonsmat med nye øyne. «Vi ligger midt i Norges fruktfat og vegg i vegg med fruktlageret, hvor vi har tilgang til å plukke de beste fjordfrukter som vi bruker i matlagingen. «, sier Charlotte.

«Naturen har mange ville urter og sopper som vi benytter i matlagingen innimellom. Vi har for eksempel noen gode områder for ramsløk som passer ypperlig i matretter som skal pares med sider», forteller hun entusiastisk. Sjømat og skalldyr er også perfekt match med sider. Det samme gjelder kylling fra Homlagarden, Den kremete fiskesuppen er populær i likhet med blåskjellsskålen. Hardangerfjølen med lokale oster og skinker synes gjestene er stas. «Og når svigerfar Ola K jr. tropper opp med hjemmelaget røykelaks, hakkasteik, lutafisk og pinnekjøtt, ja da går det gjetord. Mer kortreist kan en nesten ikke få det.», sier Charlotte.

Egen pommelier

Restaurantens hovedfokus er sider med særlig blikk for Hardangersideren, naturligvis. «Vi tør påstå at vi er den restauranten i Norge som har det fyldigste utvalget av Hardangersider på drikkekartet. Når det er sagt så har vi selvsagt et fint vinkart som gjestene kan velge fra. Her fokuserer vi på de klassiske vinregioner som Bourgogne, Piemonte og Champagne og forsøker å ha et kvalitetssterkt alternativ til siderkartet. Vi kan vel avsløre at flere siderprodusenter gjerne drikker vin når de besøker oss. Derfor passer vi alltid på å ha en god vin på lur når de kommer», sier Charlotte. «Vår sommelier og pommelier Kasper er dyktig på å formidle hvordan god mat og god drikke kan løfte hverandre. Han reiser også ut av regionen og tilbyr smakinger i regi av Siderhuset Ola K. I tillegg er han aktiv på å formidle om gode sideropplevelser gjennom aviser, media og podcasten Siderpodden. Det er viktig, positiv omtale av huset og hardangersideren, særlig her i oppstartsfasen mot å bli helårsbedrift.»

Siderhuset Ola K _ et vindu inn i Hardanger

«Vi benytter oss av de lokale produsentene vi har i området, både når det kommer til mat og

drikkevarer. Det er en egen sjarm når produsentene selv kommer og leverer varene direkte ned på

restauranten, eller at vi henter rett fra gårdene.», sier Charlotte. De har også samarbeid med siderprodusenter hvor de tilbyr pakkeløsninger til gjester med gårdsbesøk og smakinger hos produsentene, kombinert med en god mat- og drikkeopplevelse i restauranten. De jobber sammen for å løfte Hardangersideren frem. Produsentene leverer topp kvalitetsprodukter og Siderhuset Ola K formidler disse på flott vis i sammenheng med matretter, egne smakinger, fagskoleopplegg osv. De er et vindu for mange gjester – et vindu inn i Hardanger og hva regionen kan by på i form av drikkeopplevelse, kvalitetsmat og kultur. Siderhuset Ola K setter Hardanger og Nå på kartet.

Hva nå, Ola K?

«Vi har som mål å bli en helårsbedrift. Vi vil jobbe aktivt med å bygge konsepter som også er tilpasset

lavsesongen. Da kan vi bygge opp gode team og holde på gode ansatte, som gir god kvalitet og en

bedre opplevelse for gjestene.» sier Charlotte. «Vi vil også jobbe litt med infrastrukteren rundt restauranten med både overnatting og ulike aktiviteter. Til våren håper vi at vi har en flott båthavn på plass.», forteller hun. Siderhuset har også koblet seg opp mot utdannelsesinstitusjoner som Viken Fagskole og ny pommelier-utdanning på Hjeltnes i Ulvik. «Vi satser altså på å delta i kompetanseløft for relevante partnere. Når dette er på plass har vi et konsept som er svært interessant for mange som besøker Hardanger, inklusiv de sider-interesserte. Det blir moro, bare å følge med videre.»

Skrevet av Mona Sjøberg